Hondenschool Rijnmond

Dierenbescherming

Honden en beweging

Wist je dat honden veel lichaamsbeweging nodig hebben? Uit een onderzoek van de Hondenbescherming (2009) blijkt dat ruim 60% van de hondenbezitters op een doordeweekse dag minder dan een uur wandelt met zijn hond. Bijna één op de vijf hondenbezitters wandelt zelfs minder dan een half uur. Hierdoor kunnen honden hun energie niet kwijt en zoeken een uitlaatklep. Veelal resulteert dit gedrag in overlast zoals blaffen, vernielen of 'druk' zijn en dit kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas.

 Lichaamsbeweging

Een hond dien je over het algemeen minimaal drie à  vier keer per dag uit te laten. In principe heeft een volgroeide volwassen hond behoefte aan minimaal 2 uur beweging  per dag. Afhankelijk van het ras en de leeftijd  kan het zijn dat je hond wat vaker of langer uitgelaten dient te worden. 

 Fysieke beperkingen

De hoeveelheid lichaamsbeweging dien je aan te passen  aan de levensfase waarin je hond verkeerd. Met puppy’s  en oudere honden moet je het tempo en de afstand van je wandeling afstemmen op de leeftijd. Bij jonge pups van bepaald soort rassen kan het zelfs gevaarlijk zijn om teveel en te lange wandelingen te maken. Wanneer je een wat oudere hond hebt is het verstandig om je hond wat vaker op een dag uit te laten, omdat de spiercontrole bij een oudere hond afneemt en hij daardoor zijn plas wat minder lang kan ophouden.

 Variatie en uitdaging

Door regelmatig van wandelroute te wisselen maakt je het wandelen voor de  hond een stuk spannender. Daarnaast kun je  tijdens de wandeling tijd vrij maken voor mentale stimulatie. Door middel van appèl oefeningen, spelen en speuren wordt je hond niet alleen lichamelijk moe, maar ook geestelijk. Ter afwisselingen kun je je hond ook een keertje laten zwemmen bij warm weer of naast de fiets laten lopen.

Gelukkig hondenleven

Wandelingen die zorgen voor minimaal 2 uur lichaamsbeweging per dag bevorderen het welzijn van je hond. Je hond zal thuis rustiger worden en minder gedragsproblemen vertonen, ook zal dit jullie band onderling versterken.

Een cursus bij een hondenschool is ook een goede manier om je hond te laten bewegen. Kijk eens voor meer informatie op onze site.